Emma Gjestehus // Vernepleierskole

Emma Gjestehus er en del av Regionalt Aktivitetssenter (REGA) som i dag består av Emma Hjorth museum, Emma Sansehus, Emma Friskhus, Emma Kafé og Emma Gjestehus. 

Et koselig gjestehus i det grønne...

Med flott beliggenhet nær skog og kort avstand til Sandvika by ligger Emma Gjestehus med 16 rom fordelt på to plan. Det finnes enkelt- og dobbeltrom, samt rom tilpasset rullestolbrukere. Emma Gjestehus byr på en trivelig og lun atmosfære, med fellesstue og kjøkken, samt en hage med frodig natur, grønne plener og store bjørketrær. 

Litt historie

Dette bygget ble bygget som vernepleierskole i 1960-61 av Ole B. Munch som ble overlege på Emma Hjorths Hjem (EHH) i 1946. Allerede i 1947 startet han en internutdanning for pleiepersonalet. I 1950-årene satt han i flere utvalg som utredet en 3-årig utdanning; vernepleierutdanningen. Statens kvern malte sakte og Munch var ikke en tålmodig mann. Han satte i gang bygging av en skole og fikk den innviet av statsråden i 1961, tre år før utdanningen var vedtatt. I starten ble den kalt Personalskolen og var den første vernepleierskolen her til lands.

Et av kullene ved vernepleierskolen i 1966.

Skolen flyttet til et annet bygg på området på midten av 1980-tallet, og fram til midten av 1990-tallet holdt administrasjonene for EHH og HVPU-Akershus (Helsevernet for psykisk utviklingshemmede) til i dette bygget.

Da EHH ble nedlagt i 1996 i takt med ansvarsreformen, overtok REGA huset og Emma Gjestehus ble åpnet i vestfløyen som en overnattingsmulighet for besøkende av området. I østfløyen holder administrasjonen for REGA og Bærum kommunale dagaktivitetstilbud til.

REGA

REGA ble opprettet på midten av 1990-tallet og skulle tilfredsstille kravet til fru Emma Hjorth fra 1915 om at området alltid skulle brukes til utviklingshemmede. REGA har som mål å være et sted for alle, uansett funksjonsnivå. Les mer om historien bak REGA her.

For mer informasjon besøk hjemmesiden her.

Kilde: Emma Hjorth museum
    !
    9
    N
    1
    2